Κυριακή, 30 Μαρτίου 2014

2 ΑΠΡΙΛΙΟΥ, ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΗΜΕΡΑ ΒΙΒΛΙΟΥ

Πατώντας  στην εικόνα που βλέπετε παρακάτω θα διαβάσετε ένα υπέροχο, πλούσια εικονογραφημένο βιβλίο για μία σπουδαία γυναίκα. Είναι ένα βιβλίο ξεκούραστο που δημιουργεί όμορφα συναισθήματα.

http://www.picturebooks.gr/newadmin/books/pdfs/vivliothikarios_basoras.pdf
 

Πέμπτη, 27 Μαρτίου 2014

Η σημασία της γειτονιάς

Από τα πρώτα μέρη που εξερευνούμε στη ζωή μας είναι η γειτονιά μας. Σε αυτήν βρίσκεται το σχολείο μας, τα καταστήματα από τα οποία ψωνίζουμε, τα πάρκα όπου παίζουμε, κάνουμε ποδήλατο και αθλούμαστε. Για τον λόγο αυτόν, στο μάθημα της Ευέλικτης Ζώνης, μαθαίνουμε όσες περισσότερες πληροφορίες μπορούμε  γι' αυτήν (ονομασία δρόμων, σημαντικά μνημεία, κλπ.), επειδή έτσι γινόμαστε ενημερωμένοι δημότες με υπευθυνότητα και άποψη για τον τόπο, στον οποίο ζούμε.
 
Ετοιμαστείτε, τώρα, για μία δραστηριότητα εύκολη και διασκεδαστική. Αφού ακούσετε το παρακάτω τραγούδι, προσπαθήστε να το ζωγραφίσετε όσο πιο όμορφα μπορείτε. Αύριο, στην τάξη θα κάνουμε έκθεση με τα έργα που δημιουργήσατε!


 

Πέμπτη, 20 Μαρτίου 2014

Μουσείο Ελληνικής Παιδικής Τέχνης

Σε αυτήν την όμορφη επίσκεψη ανακαλύψαμε ένα σωρό πράγματα για τον εαυτό μας, την οικογένειά μας και τους φίλους μας. Συζητήσαμε για την ειρήνη, που είναι όνειρο όλων των παιδιών και θαυμάσαμε καλλιτεχνικές δημιουργίες παιδιών από όλο τον κόσμο. Τελικά, όλα τα παιδιά της γης, σε όποιο μέρος κι αν κατοικούμε έχουμε τις ίδιες σκέψεις, τις ίδιες ελπίδες και τους ίδιους φόβους


 

 

 
 
 
 

Κυριακή, 16 Μαρτίου 2014

Ανοιχτό μάθημαΤι σημαίνει στ' αλήθεια "ανοιχτό μάθημα"; Τι διαφορές έχει το ανοιχτό μάθημα από το καθημερινό, συνηθισμένο μάθημα που πραγματοποιείται στη σχολική αίθουσα; Μερικά από τα βασικά  χαρακτηριστικά του είναι τα εξής:
 
1. Δεν πραγματοποιείται, απαραίτητα, μέσα στη σχολική αίθουσα.
 
2. Οι μαθητές μιλούν περισσότερο από τον δάσκαλο.

3. Οι μαθητές ανακαλύπτουν μόνοι τους τη νέα γνώση.
 
4. Οι μαθητές εργάζονται - συνεργατικά πάντα -   σε ομάδες της προτίμησής τους.
 
5. Γίνονται οι ίδιοι ερευνητές, ιστορικοί, δημοσιογράφοι και προσπαθούν να ανακαλύψουν την αλήθεια και την  πραγματικότητα μέσα από την αναζήτηση και την έρευνα.

6. Πολλές φορές, οι μαθητές επιλέγουν μόνοι τους  το θέμα, με το οποίο θα ασχοληθούν.

7. Με την ολοκλήρωση της έρευνας αποτυπώνουν σε τρισδιάστατη κατασκευή το θέμα της έρευνας - εργασίας (μακέτα), ή ετοιμάζουν μία παρουσίαση. 

Σας θυμίζει, φαντάζομαι, το σχέδιο εργασίας με την πλατεία της γειτονιάς μας, που δουλεύουμε εδώ και δύο μήνες περίπου. Σωστά! Αυτή η εργασία, πράγματι, έγινε με σκοπό να καταλάβετε ότι η γνώση είναι στα χέρια σας και σας περιμένει να την ανακαλύψετε. Το σημαντικό, δηλαδή, είναι να δράσετε εσείς οι ίδιοι με ενθουσιασμό και ενδιαφέρον. Να κάνετε το σχολείο δικό σας!!!

Σε λίγες μέρες, άλλωστε, με σύμμαχο τον όμορφο, ανοιξιάτικο καιρό θα πραγματοιποιήσουμε άλλο ένα ανοιχτό μάθημα στην πλατεία και θα  θυμηθούμε , με την ευκαιρία, και το περσινό μας μάθημα, που μας άφησε  τόσο ωραίες αναμνήσεις 

Παρασκευή, 7 Μαρτίου 2014

Ημέρα της γυναίκας

Στις 8 Μαρτίου γιορτάζεται η Ημέρα της Γυναίκας. Γνωρίζετε, αλήθεια, τι συμβολίζει αυτή η γιορτή;
Στο κουίζ που ακολουθεί μπορείτε να μάθετε αρκετές πληροφορίες για το νόημα αυτής της ημέρας.
Θα ανακαλύψετε ότι κρύβει μέσα της πολύ δυναμισμό και αποφασιστικότητα!
Take Our Quiz!


Τετάρτη, 5 Μαρτίου 2014