Παρασκευή, 30 Μαΐου 2014

Τα δικαιώματα του παιδιού

Στην τελευταία ενότητα της Γλώσσας "Όλοι μια αγκαλιά", μάθαμε πως πολλά παιδιά σε όλον τον κόσμο δεν έχουν τα ίδια δικαιώματα με εμάς, ούτε απολαμβάνουν πάντοτε την φροντίδα που τους αξίζει από τους μεγαλύτερους. Πολλές φορές στερούνται βασικά αγαθά, όπως στέγη και νερό, αλλά και την ελευθερία να ζήσουν και να μεγαλώσουν με ξεγνοιασιά και ασφάλεια. Παίζοντας το παρακάτω παιχνίδι θα μάθεις πολλά από τα δικαιώματα που έχουν τα παιδιά της ηλικίας σου και θα γνωρίσεις καλύτερα όλα όσα πρέπει να απολαμβάνει ένα παιδί, σε όποιο μέρος του κόσμου κι αν κατοικεί.
 
http://ec.europa.eu/0-18/wrc_index_el.jsp?main=true&initLang=EL

Δευτέρα, 26 Μαΐου 2014

Πρόγραμμα με την Ορνιθολογική

Σε απόσταση, μόλις μισής ώρας από την Αθήνα, βρίσκεται ο υδροβιότοπος της Βραυρώνας. Είναι ξεχωριστός, όχι μόνο επειδή είναι πολύ κοντά μας, αλλά και γιατί συνδυάζει ένα μοναδικό περιηγητικό μονοπάτι. Εκεί, μπορεί κανείς να επισκεφθεί τον αρχαίο ναό της Βραυρωνίας Αρτέμιδος, η οποία λατρευόταν στην περιοχή. Επίσης, στον ίδιο χώρο στεγάζεται και το αρχαιολογικό Μουσείο της Βραυρώνας.

Ο Ερασίνος είναι ένας ποταμός που κυλάει στην περιοχή από τα αρχαία χρόνια και προσφέρει καταφύγιο σε σπάνια είδη πουλιών. Στο βίντεο που θα παρακολουθήσετε θα διαπιστώσετε ότι ο ποταμός εκβάλλει στη θάλασσα, σχηματίζοντας ένα μικρό "δέλτα".

Οι εκπαιδεύτριες της Ορνιθολογικής μας προσέφεραν μία μοναδική εμπειρία περιήγησης στη φύση, που συνδυάστηκε με ένα καταπληκτικό, οικολογικό παιχνίδι.  

Για να παρακολουθήσετε το βίντεο, δυναμώστε την ένταση.Δευτέρα, 12 Μαΐου 2014

Ένα διαφορετικό διαγώνισμα στην Ιστορία!

Στην Ιστορία ολοκληρώσαμε και τον Μινωνικό Πολιτισμό! Αναμφίβολα υπήρξε ένας από τους πιο ζωντανούς και γοητευτικότερους πολιτισμούς που γνώρισε η ανθρωπότητα. Γεμάτος χαρά και δημιουργία για το λαό της, η Μινωική Κρήτη άφησε τα σημάδια της, στη σκέψη μας και στην καρδιά μας όλο το τελευταίο διάστημα. Αυτή τη φορά για να εξετάσουμε τι μάθαμε και πόσα έμειναν στο μυαλό μας  από την υπέροχη αυτή εποχή, θα εργαστούμε επάνω σε φύλλα εργασίας όχι στην τάξη αλλά στο σπίτι. Μπορείτε να δουλέψετε μόνοι σας ή με τους φίλους σας, ανά δύο ή σε ομάδες. Αν κάνετε "κλικ" επάνω στις εικόνες θα μεταβείτε σε χρήσιμες  ιστοσελίδες, που θα σας βοηθήσουν να συγκεντρώσετε τις απαραίτητες πληροφορίες για το διαγώνισμα.
Σας εύχομαι να περάσετε ένα δημιουργικό απόγευμα.


http://users.sch.gr//pchaloul/epokhi-halkou/krete/threskeia.htm
Ο Πρίγκιπας με τα κρίνα
               
 
http://users.sch.gr//pchaloul/epokhi-halkou/krete/krete.htm
Οι γαλάζιες κυρίες
  

Επίσης η εξής ιστοσελίδα θα σας ξεναγήσει στον χρόνο:
 
http://www.ime.gr/chronos/02/crete/gr/artsandtechnology/index.html
 

Παρασκευή, 9 Μαΐου 2014

Ευγένιος Σπαθάρης: Ο Καραγκιόζης Φούρναρης

Μία περίεργη σύμπτωση: Σήμερα που έχουμε το μάθημα  "Ο Καραγκιόζης Φούρναρης", στη Γλώσσα  είναι και η ημερομηνία που "έφυγε" από τη ζωή ο Ευγένιος Σπαθάρης, ο καλλιτέχνης με τη μοναδική χροιά στη φωνή που υποδύθηκε τον Καραγκιόζη με τέτοια επιτυχία, ώστε συνέδεσε τον ήρωα με τη φωνή του, όσο κανένας άλλος καλλιτέχνης του ελληνικού θεάτρου σκιών. Ακολουθεί ένα μικρό απόσπασμα από το ομώνυμο έργο.
 
 

Τρίτη, 6 Μαΐου 2014

Ο Μικρός Πρίγκιπας - Αντουάν ντε Σαιντ Εξυπερύ

Θυμάστε τα αποσπάσματα από τον "Μικρό Πρίγκιπα", του Αντουάν ντε Σαιντ Εξυπερύ, που κάναμε στην τάξη χθες και σήμερα; Πατώντας επάνω στην εικόνα που βρίσκεται στην οθόνη σας, μπορείτε να διαβάσετε το βιβλίο. Θα μάθετε πώς ο Μικρός Πρίγκιπας κατόρθωσε να εξημερώσει τελικά τη μικρή αλεπού! Σας εύχομαι να περάσετε ένα όμορφο απόγευμα!
 
"..Αν όμως μ' εξημερώσεις, η ζωή μου θα γίνει ηλιόλουστη.[...] Κι έπειτα, κοίτα. Βλέπεις εκεί πέρα, στα χωράφια με το στάρι; Δεν τρώω ψωμί. Το στάρι για μένα είναι άχρηστο. Τα χωράφια με το στάρι δεν μου θυμίζουν τίποτα. Κι αυτό είναι λυπηρό. Όμως εσύ έχεις μαλλιά χρυσαφένια. Θα είναι υπέροχο λοιπόν, όταν θα με έχεις εξημερώσει. Το στάρι που είναι χρυσαφένιο θα μου θυμίζει
εσένα. Και θα μ' αρέσει ν' ακούω τον άνεμο μέσα στα στάχυα..." 

http://1dim-agrin.ait.sch.gr/edidaskalia/pluginfile.php/96/mod_page/content/6/O_MIKROS_PRIGKIPAS_ebook_Downloaded_from_eBooks4Greeks.gr.pdf
 

Πέμπτη, 1 Μαΐου 2014

Γλώσσα: Του κόσμου το ψωμί

Στη νέα ενότητα της Γλώσσας,  θα μάθουμε για το ψωμί, που είναι βασικό στοιχείο της καθημερινής μας διατροφής. Στο βίντεο που ακολουθεί βλέπουμε τον παραδοσιακό και οικολογικό τρόπο, με τον οποίο αλέθεται το σιτάρι για να πάρουμε το αλεύρι. Ποιος είναι αυτός ο τρόπος; Μα... φυσικά ο ανεμόμυλος! 

 

Καλή Πρωτομαγιά!
Στίχοι, Μουσική: Νίκος Ιγνατιάδης.