Σάββατο, 31 Ιανουαρίου 2015

俳句, που θα πει χαϊκού!

俳句, που θα πει "χαϊκού"
  
 
Αναρωτιέστε για τον περίεργο τίτλο αυτής της ανάρτησης; Τότε, θα πρέπει να σας συστήσουμε τα περίφημα γιαπωνέζικα ποιήματα "Χαϊκού", που θα πεί αστείος στίχος!
 
http://www.youtube.com/watch?v=r65UA5EhPA0
 
  
Δικαίως, βέβαια, θα αναρωτηθείτε ξανά: "Καλά, γιαπωνέζικα μαθαίνετε στο σχολείο, και όχι ελληνικά;" Φυσικά και μαθαίνουμε ελληνικά και μάλιστα τα χαϊκού που θα διαβάσετε παρακάτω, τα γράψαμε για να εξασκηθούμε ακόμη περισσότερο στον συλλαβισμό των λέξεων και στο σωστό χωρισμό της κάθε συλλαβής.
 
Σας φαίνεται απλό; Κι όμως δεν είναι τόσο! Τα χαϊκού που γράψαμε έπρεπε να έχουν 17 συλλαβές, τρεις γραμμές και να περιγράφουν μία συγκεκριμένη στιγμή από τη φύση. Εννοείται ότι θα ζωγραφίζαμε και μία εικόνα σχετική με το θέμα μας! Φανταστήκαμε, λοιπόν, ότι είμαστε φωτογράφοι και με τη φαντασία μας τραβήξαμε φωτογραφίες από τη φύση  που επαναλαμβάνεται ασταμάτητα και ατελείωτα, αιώνες και αιώνες. Ορίστε τα αποτελέσματα!
  
 
Ελληνικά χαϊκού έγραψαν

 

ο Γιώργος Σεφέρης και παλαιότερα ο Σταυρόπουλος (1925)
 

 

Παρασκευή, 9 Ιανουαρίου 2015

Κλάσματα - Κλασματικές μονάδες

Μέσα από  παιγνιώδεις δραστηριότητες προσπαθήσαμε να ασκηθούμε στην αναγνώριση της κλασματικής μονάδας, χαράσσοντας άξονες συμμετρίας σε κύκλους (εξάσκηση λεπτής κινητικότητας με χρήση διαβήτη). Επισημάνθηκε  ότι ο χωρισμός πρέπει να γίνεται πάντοτε σε ίσα μέρη και στη συνέχεια οι μαθητές  προσπάθησαν να "μεταφράσουν" την κλασματική μονάδα σε χρωματισμένο μέρος . Ήταν μία πολύ ευχάριστη και δημιουργική δραστηριότητα, η οποία περιλαμβάνει συγκέντρωση, μαθηματική σκέψη και - όπως θα διαπιστώσετε κι εσείς- πολλή φαντασία!