Τετάρτη 22 Απριλίου 2020

Ημέρα της Γης

Με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα της Γης, ας θυμηθούμε το ποίημα του Νίκου Γκάτσου, "Ο Εφιάλτης της Περσεφόνης". Το ποίημα αυτό γράφτηκε το 1976 και ο αλησμόνητος Μάνος Χατζιδάκις "έντυσε" μουσικά τους στίχους του μεγάλου μας ποιητή. Η μελωδία έχει έναν έντονα δραματικό και υποβλητικό τόνο.
Νίκος Γκάτσος, 1911-1992

Με το ποίημα αυτό ο Γκάτσος θίγει για πρώτη φορά στην Ελλάδα το θέμα του περιβάλλοντος και της οικολογικής καταστροφής. Αντιλαμβάνεται ότι οι εποχές αλλάζουν και πως όλοι πρέπει να αναλάβουμε τις ευθύνες μας προκειμένου να  περιορίσουμε, κατά το δυνατόν, το περιβαλλοντικό μας αποτύπωμα.

Νίκος Γκάτσος - Μάνος Χατζιδάκις

Με τα λόγια του ο ποιητής απευθύνεται στην Περσεφόνη, την κόρη της θεάς Δήμητρας, την οποία είχε αρπάξει ο Πλούτωνας, ο θεός του Κάτω Κόσμου. Τη συμβουλεύει να κοιμάται "στην αγκαλιά" της Γης, να μην έρθει, δηλαδή, "επάνω", στην επιφάνεια της Γης, διότι θα πικραθεί με την οικολογική καταστροφή που θα αντικρίσει.
Αν πατήσετε επάνω στην εικόνα θα ακούσετε το μελοποιημένο ποίημα... πάντα επίκαιρο. 


https://safeyoutube.net/w/1RP7



Ας αναλογιστούμε τις συνέπειες των πράξεών μας απέναντι στο περιβάλλον και ας συνειδητοποιήσουμε όλοι μας, πως πρέπει να κάνουμε ό,τι περνάει από το χέρι μας, όσο μικρό κι αν είναι, για να εμποδίσουμε την  καταστροφή της φύσης.

Και να θυμάστε: Ποτέ δεν είναι νωρίς για επαγρύπνηση και ποτέ δεν είναι αργά για δράση!







Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου